
تاثیر طلاق بر فرزندان با توجه به اینکه طی چند سال اخیر بیش از یک و نیم میلیون کودک حاصل ازدواج های ناموفق بوده اند؛ مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است. طلاق والدین معمولا از لحاظ روحی و روانی و همچنین رفاه کودک زندگی او را تحت تاثیر قرار می دهد.
برخی از روانپزشکان معتقدند؛ اثراتی که دوران قبل از طلاق و بعد از طلاق روی فرزندان می گذارد؛ در بزرگسالی آنها را دچار مشکلات متعددی می کند. به همین علت والدین را تشویق می کنند به علت تاثیر طلاق بر فرزندان از خود گذشتگی کنند زندگی ناخوشایند خود را ادامه بدهند. آن ها معتقدند که کودکان در این میان نباید دچار آسیب های بعد از طلاق شوند. از طرفی برخی دیگر معتقدند که وجود کودکان در شرایط خانوادگی نامساعد تاثیری به مراتب بدتری نسبت به طلاق روی آنها باقی خواهد گذاشت.
محققان به این نتیجه رسیده اند که کودکان به ندرت بعد از طلاق دچار مشکلات جدی می شوند. البته برای گذر از دوران بحرانی بعد از طلاق نیاز به مراقبت های روحی و روانی و همچنین رفاهی مختلفی دارند تا تاثیر طلاق را بر آنها کاهش دهد.
نتایج تحقیقات نشان میدهد تاثیر طلاق بر فرزندان در کوتاهمدت مشاهده شده و به سرعت برطرف میشود. مطالعات روانشناسی که توسط E. Mavis درسال ۲۰۰۲ انجام گرفته و در دانشگاه ویرجینیا منتشر شده؛ نشان می دهد تاثیرات منفی کوتاه مدتی که فرزندان از طلاق والدین تجربه می کنند شامل اضطراب، عصبانیت، شوکه شدن و عدم باور طی چند سال بعد از طلاق گرفتن والدین به طور کامل برطرف شده و کودک مشکلی با کنار آمدن با آن نخواهد داشت.
نتایج مطالعات دیگری که توسط جان کلی، روانشناس دانشگاه ویرجینیا انجام گرفته نشان داده است که روابط بزرگسالانی که در ازدواج خود به مشکل بر می خورند؛ تاثیر منفی بیشتری روی فرزندان دارد تا طلاق گرفتن آنها. به عنوان مثال فرزندانی که والدین آنها از یکدیگر جدا شده اند؛ در بزرگسالی مشکل چندانی با ازدواج و برقراری رابطه با جنس مخالف ندارند. در صورتی که افرادی که پدر و مادر آنها بدون اینکه از هم طلاق بگیرند؛ مدام در خانه دچار مشکلات لفظی، کشمکشهای طولانی یا حتی برخوردهای فیزیکی هستند؛ به شدت از تشکیل زندگی و برقراری رابطه با جنس مخالف در بزرگسالی می ترسند.
به طور کلی می توان گفت فرزندان با طلاق پدر و مادر به خوبی کنار می آیند و ترجیح می دهند به جای اینکه با مشکلات هر روزه آنها دست و پنجه نرم کنند؛ یک محیط آرام و به دور از استرس داشته باشند. البته اگر والدین بتوانند کشمکش های خودرا در دورهای که قرار است؛ طلاق بگیرند به حداقل برسانند؛ تاثیر طلاق بر فرزندان نیز به شدت کاهش پیدا می کند.
البته یکی از اصلی ترین مشکلات هنگام طلاق گرفتن والدین، حضانت فرزند است. این مسئله میتواند بیشترین تأثیر منفی را روی فرزندان بعد از طلاق داشته باشد. معمولاً حضانت به پدر داده میشود و البته در شرایطی که بتواند در رفاه کامل را برای فرزند خود فراهم آورد. این مسئله کمبودهای عاطفی و احساسی زیادی را برای فرزندان به وجود میآورد. جدا شدن کودکان از مادر میتواند اثرات منفی متعددی روی روح و روان آنها بگذارد. به همین علت در قوانین جدید حضانت کودکان تا ۷ سالگی به مادران واگذار می شود تا تاثیر طلاق بر فرزندان به حداقل برسد.
چگونه تاثیر طلاق بر فرزندان را به حداقل برسانیم؟
والدین حین طی کردن دوره تکمیل درخواست طلاق و جدایی از یکدیگر نباید حمایت خود را از فرزندان دریغ کنند. آنها باید از لحاظ احساسی فرزند خود را به طور کامل حمایت کنند و محیطی گرم و صمیمی را برای او به وجود بیاورند تا فرزند احساس کمبود نکند. البته بعد از طلاق این مسئله برای فرزندان اهمیت بیشتری پیدا میکند چون جای خالی یکی از والدین خود را در خانه به شدت احساس میکنند. آنها در این دوران نیاز به حمایت بیشتری از طرف دوستان، معلمین و اقوام دارند.
مهمترین نکته که شاید تا حدودی امیدوارکننده باشد این است که هرچند فرآیند طلاق برای فرزندان بسیار دردناک و تنش آور است اما مطالعات نشان داده است که اثرات چندانی در بلندمدت روی فرزندان می گذارد. اکثر کودکان بعد از یک یا دو سال روال طبیعی زندگی خود را پی میگیرند و دوران ناخوشایند طلاق را فراموش می کنند.