کودک و نوجوان

نشانه های رفتاری کودک مسئولیت پذیر را بشناسیم

کودک مسئولیت پذیر دارای ویژگی های منحصر به فردی است که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت و نیز چند روش برای ایجاد مسولیت پذیری در او را به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد‌.

 معنای مسئولیت پذیری در کودکان

مسئولیت پذیری در کودکی یعنی به آن ها اجازه بدهید تا خودشان کارهایشان را انجام دهند. گفتنی است که مسئولیت پذیری در کودک ذاتی نیست و کودکان با ویژگی مسئولیت پذیری به دنیا نمی‌آیند بلکه در محیط خانه آن را فرا می گیرند. بنابراین کودک باید بداند کارهای زیادی روزانه در خانه انجام می شود و هر کس مسئول انجام کارهای خودش است و او هم باید به عنوان یکی از اعضای خانواده خدماتی ارائه داده و حداقل کارهای شخصی خود را به انجام برساند.

نشانه های رفتاری کودک مسئولیت پذیر

کودکان مسئولیت پذیر دارای نشانه ها و ویژگی های خاصی هستند که در زیر به برخی از آن ها می پردازیم.

۱- کودک مسئولیت پذیر در تصمیم‌ گیری‌ های خود متزلزل نمی باشد و به طور معمول تصمیم های درست و به جای می ‌گیرد.

۲- این کودکان می توانند بر خلاف تصمیم گروه همسالان تصمیم بگیرند و عمل نمایند.

۳- از دیگر ویژگی‌ های کودکان مسئولیت پذیر انتخاب راهی از بین راه های گوناگون است تا بتوانند به راحتی و سریع تر به اهدافشان برسند.

۴- داشتن هدف ها و علایق گوناگون از دیگر نشانه ‌های کودکان مسئولیت پذیر است همچنین این کودکان تمام حل مشکلات خود را دارند.

۵- کودکان مسئولیت پذیر مانند دیگر افراد معمولی به انجام کارهای ساده قانع نیستند و مایل هستند وظایف جدید تر و پیچیده تری را برعهده بگیرند.

این راه هم بخوانید بدنیست:  آموزش ارزش پول به کودکان

۶- همچنین از ویژگی های کودکان مسئولیت پذیر می توان به انجام وظایف خود بدون یادآوری و دستوری دیگران اشاره کرد.

۷- این کودکان بدون جروبحث به محدودیت هایی که از سوی والدین وضع شده است احترام می‌گذارند و آن ها را رعایت می کنند.

۸- کودکان مسئولیت پذیر مسئولیت نتیجه اعمال و رفتار خود را می پذیرند و برای کارهایی که انجام می دهند دلیل دارند.

۹- این کودکان در صورتی که مرتکب خطا شوند به اشتباه خود اعتراف می کنند و در ناکامی هایشان دیگران را مقصر نمی دانند.

۱۰- از دیگر ویژگی ‌های کودکان مسئولیت پذیری این است که به کل هایی که می دهند و پیمان هایی که می بندند عمل می کنند همچنین تا جایی که می‌ توانند قوانین مقررات اجتماعی را رعایت کرده و آن ها را زیر پا نمی گذارند.

پرورش مسئولیت پذیری در کودکان

برای پرورش مسئولیت پذیری در کودک می توان از موارد زیر بهره مند شد

۱- به کودکان یاد داده شود تا اشتباه شان را بپذیرند

اگر کودک شما کار اشتباهی انجام داد نه آن ها را بترساند و نه خیلی ساده از کنار آن بگذرید بلکه با صحبت کردن با او متقاعدش کنید که اشتباه کرده است به عبارتی قبول اشتباه توسط کودک یکی از بهترین راهکارها برای ایجاد مسئولیت پذیری در او است.

۲- الگوی کودک باشید

از آنجایی که والدین اولین الگوی کودکان در زندگیشان هستند وقتی والدین توقعات کودکان را به صورت درست عملی کنند کودکان نیز مسئولیت پذیری را فرا می گیرند.

۳- دادن حق انتخاب کودکان

از دیگر روش های ایجاد مسئولیت در کودک دادن حق انتخاب به او است به عنوان مثال می توانید بگویید من امروز کار بسیاری دارم و به کمک تو نیاز دارم حال در شستن ظرف ها کمک می کنی یا جمع کردن سفره؟

این راه هم بخوانید بدنیست:  آشنایی با سندروم ثروت در کودک

۴- سپردن کارهای شخصی به کودک و پیگیری او

به کودکان بگویید که خودشان کار شخصی شان مانند جمع کردن اسباب بازی ها و تمیز کردن اتاق شان را بر عهده بگیرند و در عین حال در کنارشان باشید و سعی کنید به صورت یک حامی این کار را انجام دهید زیرا باعث افزایش اعتماد به نفس در آن ها شده و نیز مسئولیت پذیر می شوند اما باید به دو نکته توجه کنید وقتی می خواهید پیگیر کار کودکان باشید باید حس وابستگی در فرزندتان ایجاد نکنید و نیست پیگیری شما جنبی دخالت کردن نداشته باشد.

۵- استفاده از کلمات و جملات مثبت به هنگام آموزش مسولیت پذیری به کودک

به هنگامی که سعی دارید به کودکان مسئولیت پذیری را آموزش دهید از کلمات مثبت برای ایجاد انگیزه و اعتماد به نفس در آن ها استفاده کنید.

جمع بندی

در این مقاله مفهوم مسئولیت پذیری در کودکان را ذکر کردیم و نیز نشانه های کودکان مسئولیت پذیر را برای شما بیان نمودیم همچنین روش هایی برای ایجاد حس مسئولیت پذیری در کودکان را ذکر کردیم حال در پایا می خواهیم شمارا با یکی از وبینار های مرتبط یعنی وبینار  تکلیف گریزی کودکان آشنا کنیم بنابراین شما می توانید با مراجعه به سایت پازل زندگی از این وبینار برای ایجاد مسئولیت در کودکان و انجام تکلیف آن ها توسط خودشان بهره مند شوید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا