اعتماد به نفسکودککودک و نوجواننوجوان

چطور اعتماد به نفس کودکان را پرورش دهیم؟

اعتماد به نفس کودکان و چگونگی پرورش و رشد آن نکته مهمی است که همواره مورد توجه والدین و مربیان موفق قرار گرفته است. بالا بودن اعتماد به نفس باعث می‌شود کودکان به راحتی استعدادهای خود را شکوفا کنند و مسیر موفقیت را آسان تر پیدا کنند. در این مقاله قصد داریم به این موضوع بیشتر بپردازیم و راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان را به شما عزیزان تقدیم کنیم.

راه های پرورش اعتماد به نفس کودکان

برای تقویت و پرورش اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان راه های بی شماری وجود دارد که در ادامه به مهمترین آن ها خواهیم پرداخت.

۱. شروع تقویت اعتماد به نفس کودکان از دوره ی نوزادی

در همان نخستین روزهای زندگی نوزاد به خوبی متوجه می شود هنگامی که شروع به گریه میکند والدین به او توجه خواهند کرد و در او حس سرخوشی و ارزشمندی ایجاد می‌شود. به عقیده کارشناسان دو سال اول عمر زمانی است که کودک از نظر ذهنی رشد چشمگیری دارد و مدل ها و الگوهای ذهنی و ارتباطی در این دوره بیشتر شکل می گیرند؛ پس این دوره میتواند دوران طلایی برای پرورش اعتماد به نفس کودکان باشد. خوشبختانه اعتماد به نفس در کودکان بسیار انعطاف پذیر است و چنانچه از سنین بالاتر شروع به پرورش آن کنیم نیز دیر اقدام نکرده‌ایم.

۲. دادن حق انتخاب به کودکان برای افزایش اعتماد به نفس آنها

همیشه در انتخاب بازی، خوراکی، لباس و دیگر موارد به نظر کودک خود توجه کنید و تا جایی که امکان دارد انتخاب آنها را به عهده او بگذارید؛ با این کار نه تنها قدرت تجزیه و تحلیل و انتخاب درست کودک بالا خواهد رفت بلکه احساس ارزشمندی خواهد کرد و بیشتر از گذشته خود را لایق امکاناتی می‌بیند که در اختیار دارد.

این راه هم بخوانید بدنیست:  آروغ زدن کودک

۳. تشویق و تمجید از ویژگی‌های مثبت کودک

هنگامی که دیدید کودک شما کاری را به درستی انجام می‌دهد یا با همسالان خود به ‌خوبی برخورد می‌کند، از او قدردانی کنید تا هم آن رفتار در او تقویت شود و هم احساس ارزشمندی به او دست بدهد. البته کودکان به خوبی می توانند تشویق‌های دروغین را تشخیص دهند؛ پس در این کار زیاده روی نکنید و پس از انجام ساده ترین کارها او را تشویق نکنید.

۴. عدم مقایسه با دیگران و پذیرش واقعیت ها برای تقویت اعتماد به نفس کودکان

متاسفانه برخی از والدین و مربیان به طور مداوم عملکرد کودک را با افراد دیگر مقایسه می کنند و انتظار دارند او نیز مانند آنان عمل کند؛ در حالی که انسان ها دارای ویژگی منحصر به فرد خود هستند و هیچ شخصی نمی‌تواند مانند دیگری عمل کند. مقایسه کودک با دیگران نه تنها رفتار و عملکرد مورد نظر را در کودک ایجاد نمی کند بلکه با پایین آوردن اعتماد به نفس او باعث میشود نتوانند استعداد های خود را نیز شکوفا کرده و به نمایش بگذارد.

۵. اصلاح به جای رد کردن

هنگامی که کودک نمی‌تواند کاری را به خوبی انجام دهد و یا آن را ناقص انجام می دهد بهتر است به جای انتقاد کردن و گنجاندن ناتوانایی های کودک در ذهن او، به کمک او بشتابید و با همراهی او کار ناتمام را تکمیل کنید یا راه درست انجام دادن این کار را برای او توضیح دهید. البته بهتر است به جای ماهی دادن به او فنون ماهیگیری را به او یاد بدهید!!!

این راه هم بخوانید بدنیست:  علت علاقه کودکان به لوازم آرایشی و راه های کنترل آن

۶. کمک گرفتن از کودک در کارها برای تقویت اعتماد به نفس کودکان

یکی از بهترین راه های پرورش اعتماد به نفس کودکان پذیرفتن کمک آن ها است؛ البته باید مطمئن بود کودک از پس کاری که قرار است انجام دهد بر می ‌آید و کار خیلی سختی نیست. این اصل که در مدیریت به آن تفویض اختیار می گویند باعث می شود کودک خود را توانا ببیند و از این که می‌ تواند به بزرگترها کمک کند به خود  ببالد. همچنین وقتی کودک کاری را به صورت گروهی به اتمام می رساند اصول کار تیمی و همکاری را نیز خواهد آموخت.

۷. توجه به قدرت مخفی کلمات

در هنگام صحبت با کودک و دادن بازخورد به رفتارها و عملکرد او مراقبت کوچکترین کلمات نیز باشید؛ چراکه کلمه ای ساده اما با بار معنایی منفی را که ممکن است صرفا برای هوشیار بودن او به کار می برید می‌تواند بر خودپنداره او تاثیر منفی بگذارد و حس بی ارزش بودن و ناتوان بودن را به او القا کند. پس بهترین کار این است که حتماً اول نکات مثبت کار کودکان دیده شود و در مورد کاستی ها و نقص ها نیز با احتیاط بازخورد داده شود.

جمع بندی

در این مقاله راه های پرورش اعتماد به نفس کودکان را به شما عزیزان تقدیم کردیم؛ راه هایی که در نهایت سادگی، بسیار کاربردی و مفید هستند و با به کارگیری آن ها می توانید آینده ی کودک خود را تضمین کرده و به او کمک کنید تا شخص مفیدی برای خود و جامعه باشد. همچنین می توانید از دیگر خدمات و امکانات ما نظیر وبینار آموزشی بهبود روابط والد و کودک مبتنی بر رویکردNVC بهره بگیرید.

این راه هم بخوانید بدنیست:  ۵ راهکار دکتر هلاکویی برای رفتار با کودک خودسر و نافرمان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا